Tankréd és Clorinda

Fonyódi Tibor forgatókönyve alapján televíziós játékfilm készül Torquato Tasso „A megszabadított Jeruzsálem” c. hőseposzának egyik legismertebb fejezetéből, Tankréd és Clorinda történetéből. Az újragondolt és korunkban játszódó, független finanszírozású filmalkotás producere Steiner Iwan (Madness), tervezett bemutató: 2019

Torquato Tasso 1581-ben megjelent műve „A megszabadított Jeruzsálem” (Gerusalemme liberata) a világirodalom klasszikus alkotásai közé tartozik, az európai eposzköltészet egyik remekműve, az olasz késő reneszánsz irodalom kiemelkedő alkotása. A hőseposz – noha témáját a történelmi múltból veszi, az első keresztes háború történetét beszéli el – hőseinek magánya, ellentmondásos lelkivilága, vívódása már a modern kor felé mutat. Tasso műve nagy hatással volt a világirodalomra s a magyar irodalomra is: Zrínyi Miklós Szigeti veszedelmének költői modellje volt, Arany János pedig „Zrínyi és Tasso” címmel írta meg akadémiai székfoglalóját, a magyar összehasonlító irodalomtudomány alapművét.

k

Jean-Louis Lagrenee: Tankréd és Clorinda (1761)

A mű 12. énekében elevenedik meg Tankréd és Clorinda párviadalának története. Tankréd lovag, az első keresztes háború nagyhírű vitéze valóban élt. A személyéhez kapcsolódód legendárium szerint beleszeretett egy szaracén leányba, Clorindába, aki férfiöltözetben maga is részt vett a harcokban. Clorinda szembekerül Tankréddal, aki nem ismeri fel. A két szerelmes elkeseredett párviadalban kel harcra egymással. Hiába fárad el a karjuk, bosszújuk és gőgjük további harcra sarkallja őket. Tankréd kérdezi ellenfele nevét, de Clorinda gúnyosan elutasítja kérdését. A lány valóban férfi módra harcol, de végül elesik a párbajban. Mire kiderül, hogy a lovag a kedvesét ölte meg, Clorinda már az utolsó perceit éli, és arra kéri Tankrédot, hogy keresztelje meg.