Megjelent a Naptól vagyok, Holdtól vagyok

Fonyódi Tibor öt év után jelentkezik új regénnyel, ami – talán nem túlzás az állítás – a szerző legjobban várt kötete. A Naptól vagyok, Holdtól vagyok eredetileg a 2002 és 2006 között megjelent Hadak útja záróköteteként készült, mindemellett a sorozatot indító franciául is megjelent Isten ostorai (Le Chamane d’Attila, Pygmalion, 2005) igazi folytatása, ami a Gold Book kiadónál publikált Torda-trilógia középső kötetének számít.

A monumentális regény a IX. század utolsó évtizedében kezdődik, mikor egy sebesült szarvas vérnyomát követő vadász, három titokzatos regössel találkozik, akik arra kérik, hogy hallgassa meg a történeteiket. A három elbeszélő, három egymást követő századot, nézőpontot és stílust jelent, de mondandójuk azonos; egy múltja elől menekülő onogur javas, a kagán koronájának elkészítésére elhivatottságot érző avar ötvös, és a tanítói ellen fellázadó és Nagy Károly szolgálatába szegődő magyar táltos elbeszélése nyomán minden képzeletet felülmúló összefüggésekre és titkokra derül fény a honfoglalást megelőző háromszáz év eltitkol, elhallgatott magyar történelméből.

A Torda-trilógia második kötetében, három különböző korban élt ember élettörténete elevenedik meg. A szerző olyan színes és eleven tablót fest Avar Birodalomról, a Merovingok és Karolingok koráról, és a IX. századi magyar történelemről, ami garantáltan felejthetetlen élményt nyújt a misztikummal fűszerezett történelmi kalandregények kedvelőinek. Az előzményektől függetlenül is olvasható Naptól vagyok, Holdtól vagyok, méltó párja a nagy siket aratott Isten ostorainak. A trilógiát lezáró és a X. századi magyar „kalandozások” korában játszódó Fokos legkorábban 2012 őszén jelenik meg a Gold Book gondozásában.

A Torda-trilógia már a facebookon is elérhető: www.facebook.com/tordatrilogia