Megjelent a Háború művészete – Ármány éneke

Évszázadokkal később, mikor Kubád sahnak, Anusirvan perzsa király atyjának meggyűlt a baja a Kaukázustól északra lakó kazár kagánnal – mindkét fél határvárosok építésére, valamint a régiek megerősítésére szánta el magát –, kiváló fekvéséből adódóan Maghar lett az egyik fontos erődítmény. Azt beszélik, Maghart ettől az időponttól lehetett igazán városnak tekinteni, merthogy ekkor építették falait, ekkor jelentek meg az első kőépítmények, sokak szerint ez volt a város aranykorának kezdete.

Akik Kubád korában éltek, már semmit sem tudtak az egykori Jenő törzsről, hajdan virágzó székhelyéről és a déli határában kavargó hatalmas mag-ménesekről. Történetünk idején csak egyszerű nemezjurták álltak a későbbi kőváros helyén, igaz, naponta százezernél is több lovat itattak a folyónál, rovással írtak, s olyan nyelven beszéltek az emberek, mely az idők kezdete óta változatlan és morzsolhatatlan, mint a kaukázusi sziklák, mert ennek a nyelvnek – szakrális mivoltából adódóan – nem volt szüksége jövevényszavakra, hogy kifejezze akár a legbonyolultabb fogalmakat is – ma már nehéz lenne meggyőzni arról bárkit is, hogy Magharnak ez volt az igazi aranykora.

Megjelent Fonyódi Tibor Horka-sorozata első és második kötetének újabb kiadása (A háború művészete, Ármány éneke). A TORDA-TRILÓGIA háttérvilágához tartozó regények – az Isten ostorai eredeti folytatásai – egy kötetben jelennek meg a Gold Book gondozásában.

A két regény a vadregényes Kaukázusba kalauzolja az olvasóit, az időpont a Krisztus születése utáni VI. század, alig két emberöltővel Atilla halála után. A Fekete Horka-regényekben, a szerző a magyar mitológiából, meséinkből és a szakrális őshagyományból merítve teremt egy olyan „új mitológiát”, melynek igazi főszereplője az a fegyver, amit másfél ezer esztendeje Isten kardjaként említ a hagyomány.

2014-től várhatóan a Horka sorozat további kötetei is megjelennek a Gold Book gondozásában (A horka; Förgeteg). A sorozat többi kötetéhez képest viszonylag rövidnek számító „A horka”, amolyan átkötő regény volt a Förgeteg előtt. Az új kiadás egyben átdolgozást is jelent, a regény második kiadása több új szálat és szereplőt vonultat fel az elsőhöz képest.

Fonyódi Tibor jelenleg a TORDA-TRILÓGIA zárókötetén, a FOKOS-on dolgozik, a megjelenés időpontjáról később adunk tájékoztatást.