Az utolsó jezsuita

A 2014-es esztendő egyik irodalmi szenzációjának ígérkezik, hogy a kortárs történelmiregény-írók közt a legtöbb eladott kötettel rendelkező Jean-Pierre Montcassen (Cselenyák Imre) és Fonyódi Tibor együtt dolgoznak a Matteo Ricci életét és a kínai jezsuita misszió elképesztő és igaz történetét feldolgozó Az utolsó jezsuita című regényükön.

Matteo RicciMatteo Ricci

Névtelen2

Matteo Ricci (Macerata, 1552. október 6. – Peking, 1610. május 11.) olasz jezsuita szerzetes, a kínai jezsuita misszió egyik megalapítója, a kereszténység kínai történetének legfontosabb alakja. Ricci 1583-ban jutott be Kína Guangdong tartományába, innen nagy kitartással és a rá jellemző alkalmazkodóképességgel folytatta vándorlását a belső területek felé. 1595-ig buddhista szerzetesnek öltözve járta az országot, mivel felismerte, hogy csak úgy nyerheti el a művelt kínaiak rokonszenvét, ha alkalmazkodik öltözködésükhöz és szokásaikhoz. 1595-ben jutott el Jiangxi tartomány fővárosába, Nanchangba, onnan Nanjingba. 1601-tól Pekingben telepedett le. Sok éven át elmélyülten tanulmányozta a klasszikus kínai kultúrát. Sikerült kialakítania az evangelizációnak egy új módszerét, amely hangsúlyozta a klasszikus kínai hagyományok és a kereszténység közötti hasonlóságokat. A kínai hagyománytisztelet pártjára állt a buddhizmussal, taoizmussal és a népi hiedelmekkel szemben, és igyekezett megfelelni a kínai írástudók érdeklődésének az európai tudományok, technológiák és művészetek iránt. Ő értette meg elsőként, hogy az a Kathai ország, amiről Marco Polo, azaz a kínaiaknál Ma Po írt, Kínával azonos. A jezsuiták megismertették Kínát sok európai műszaki érdekességgel, például a mechanikus órákkal. Matteo Ricci olyan sikerrel tette ezt, hogy ő lett a kínai órásmesterek „védőszentje”, akit a 19. században bódhiszattvaként tiszteltek. Riccinek köszönhetően a jezsuiták tudományos és műszaki ismeretei még nagyobb elismerést váltottak ki a kínai császári udvarban és a magas rangú mandarinok köreiben. Matematikusokként, csillagászokként, térképészekként, fordítókként, sőt festőkként és zenészekként is tevékenykedtek és ezért egészen a 18. század végéig, a rend feloszlatásáig meg tudták őrizni pozícióikat a pekingi udvarban. (a Wikipédia szócikke alapján)

Fonyódi Tibor eredetileg forgatókönyvnek szánta Az utolsó jezsuitát, de a történet monumentalitása esélyt sem ad arra, hogy Magyarországon film készüljön Matteo Ricci életéről. Hogy a kínai jezsuita misszió történetét regényben kéne megírni, az alkotók közös ötlete volt 2013 elején. Az elhatározást tettek követték: a munka dandárját Cselenyák végzi, aki 2013 szeptembere óta dolgozik a regény első változatán, a kézirat – miután többször oda-vissza jár a szerzőtársak közt – 2014 kora tavaszán nyeri el végső formáját; Az utolsó jezsuita megjelenése valamikor a 2014-es Könyvét környékén várható. A közös munka pikantériája, hogy Fonyódi tíz éve nem publikált regényt Harrison Fawcett néven.