Utolsó rapszódia – forgatás alatt

Ezekben a napokban forog Gyöngyössy Bence Liszt Ferencről szóló filmje Utolsó rapszódia címmel Fonyódi Tibor forgatókönyve alapján. A francia-magyar koprodukcióban a főbb szerepeket Jordán Tamás, Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska és Kálloy-Molnár Péter játssza. Az alkotást az év végén a Liszt-év zárásaként tűzi műsorra a Magyar Televízió.

A kosztümös produkció költségvetése 150 millió forint körül mozog, a film Liszt Ferenc Bayreuth-ban töltött tíz utolsó napját dolgozza fel – nyilatkozta Gyöngyössy Bence az MTI-nek. Mint a rendező kifejtette, gyerekkorát végigkísérte Liszt zenéje, szülei gyakran hallgatták műveit.“Amikor találkoztam Fonyódi Tibor forgatókönyvével, rögtön megragadott a történetben rejlő különleges múzsa-mester kapcsolat misztikuma. Nem száraz életrajzi filmet készítünk, hanem az érzelmeken keresztül próbáljuk megragadni Liszt személyiségét” – emelte ki Gyöngyössy Bence. Hozzátette: a tíz nap történetébe beleszőtték a zeneszerző és utolsó tanítványa kapcsolatát is. A cselekmény három idősíkban játszódik, a szerelmi történetet a tanítvány meséli el 1911-ben – ez adja a kerettörténetet.

“A művész születésének századik évfordulóján egy budapesti színházban színre kerül egy Liszt utolsó napjairól szóló darab, a Tristan. Ennek próbáján jelenik meg egy középkorú hölgy, Nina Schliemann, aki mint szemtanú elmeséli, mi történt valójában Bayreuthban” – fejtette ki a rendező, aki szerint a valóságban is létező Lina Schmalhausen ihlette a karaktert. A tanítvány naplóját annak idején Alan Walker elismert Liszt-kutató tette közzé; a könyv magyar nyelven 2007-ben jelent meg a Park Kiadónál Liszt Ferenc utolsó napjai – Növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján címmel.

A filmben megelevenednek a budapesti Zeneakadémián töltött évek, valamint olyan történelmi figurák is feltűnnek, mint Richard Wagner és Erkel Ferenc. “Egy kosztümös, a 19. században játszódó filmnél nagyon fontos a látvány, régóta azon dolgozunk, hogy a kort hitelesen ábrázoljuk” – fogalmazott Gyöngyössy Bence. A forgatást Budapestre és környékére tervezik, a többi közt az Ybl-villában, a péceli Ráday-kastélyban vagy a Festetics-palotában. Jordán Tamás alakítja majd Liszt Ferencet.“Amikor olvastam a forgatókönyvet, rögtön megjelent előttem Jordán Tamás arca… Amellett, hogy Tamás korunk egyik legnagyobb színésze, kísérteties a fizikai hasonlóság a zeneszerzővel” – jegyezte meg a rendező. A film bemutatóját az év végére tervezik, először a Magyar Televízió fogja műsorra tűzni, a tervek szerint ezt követően kerül sor nemzetközi forgalmazásra. (a musicmagazin.hu alapján)

A fenti fotón Gyöngyössy Bence rendező látható, Sárközi-Nagy Ilona (Nina) és Söptei Andrea (Cosima) társaságában.

A fenti fotón Gyöngyössy Bence rendező látható, Sárközi-Nagy Ilona (Nina) és Söptei Andrea (Cosima) társaságában.